Voorbereidingen Boeren Paasfeest Parklanden

Deze pagina is bedoeld voor alle vrijwilligers die mee helpen met het paasfeest op Parklanden. Zo kun je alvast een indruk krijgen over wat we wanneer gaan doen.

 

Zaterdagmiddag de 13e gaan we opbouwen. We beginnen na het middag eten. Heb je tijd, zien we je graag.

Zondag beginnen we om 8:00 uur. De eerste gasten komen soms al voor aanvang, dus 9:30 moet alles klaar staan.

 

Wat hebben we allemaal dit jaar:

Heel veel verschillende ”doe activiteiten”. Onder het motto van als de kinderen het naar hun zin hebben, dan hebben wij het ook.

 

-          Broodjes bakken, aardappelen poffen en marshmallows roosteren.

-          Paastakken versieren

-          Paaseieren zoeken en versieren

-          Hooivork hangen

-          Hutten bouwen (wordt geregeld door Palenpa.nl)

-          Beestjes buiten

 

-          Limonade melken

-     Winkeltje met aardappelen, houten planken, zweedse fakkels en evt nog wat van Abram.

Broodjes bakken, aardappelen poffen en marshmallows roosteren.

 

Boven de vuurtonnen kunnen we broodjes en marshmallows bakken op een stokje. Ook kunnen we aardappelen in aluminium folie laten wikkelen en dan op het rooster leggen om te poffen. Wel eerst de aardappel even insmeren met olijfolie.

Op de broodjes kan jam of kaas gesmeerd worden. Op de aardappel kan gekruide roomkaas gedaan worden na het poffen

 

Vanachter de tafel worden de broodjes, marshmallows en aardappelen uitgereikt. Dit kan gedaan worden door degene die de koffie en thee schenken. Bij de vuurtonnen moet begeleiding staan die telkens wijst op de gevaren van het vuur. 

 

Paastakken versieren

 

In het veld wordt onder begeleiding een paastak geknipt. In principe 1 tak per gezin, of als er meer kinderen zijn dan 1 tak per kind als ze allemaal zelf een tak willen versieren. Vervolgens worden de takken in de boomgaard versierd. De versierspullen worden per tak uitgereikt. Dit om te voorkomen dat er teveel gegraaid wordt. Op de houten medaillons kunnen kleurplaatjes geplakt worden of foto’s van b.v. een huisdier, uit een tijdschrift of van internet.

In principe 1 tak per gezin. Of als er meer kinderen zijn die allemaal zelf een tak willen versieren, dan 1 tak per kind. 

Er moet iemand in het veld staan om te helpen met het knippen van de paastakken. En er moet iemand bij de tafels staan om te helpen met versieren van de paastakken.

Paaseieren zoeken en versieren.

 

Van te voren worden er eieren gekookt. Deze worden verstopt in een pampasgras veld van Ton. Er staan pijlen bij het veld waar de eieren liggen. Ondertussen kunnen er in een volgend veld eieren verstopt worden. Vervolgens kunne de pijlen verplaatst worden naar het volgende veld. Per kind mag een ei gevonden worden. Dit ei kan vervolgens versierd worden op de tafels in de boomgaard.

Periodiek moeten er eieren verstopt worden. En als het volgende veld gebruikt moet worden, dan moeten de pijlen verzet worden.

Er moet iemand staan bij de tafels waar de eieren verstopt worden. Probeer de ouders aan te sporen om de stiften steeds weer netjes op te ruimen. Deze tafels staan naast de tafels waar de paastakken versierd worden. Zo sta je niet alleen en kan er gemakkelijker gewisseld worden.

Hooivork hangen

 

Er worden 2 hooivorken opgehangen in de mast van de verreiker. Wie het langst blijft hangen heeft gewonnen. De tijd moet telkens opgenomen worden mbv stopwatch op telefoon. Van de hoogste tijd moet de naam en tel nr of mail adres genoteerd worden want de dagwinnaar krijgt later een prijs. Een leuke prijs. B.v. wat lekkers en mee een tijdje mee mogen helpen met de boer op de boerderij. B.v. met de koeien en/of de tractor.

Er moet iemand staan om uit te leggen wat er moet gebeuren. En de tijd met naam moet genoteerd worden als er weer een maximum wordt overschreden.

Beestjes buiten

 

Schaapjes met lammetjes, indien mogelijk kuikentjes en evt een kalfje.

 

Er moet iemand bij de beestjes staan om te helpen met evt aaien en dat alles rustig blijft. B.v. een beetje voer aan de kinderen geven zodat ze de schapen kunnen lokken.

Limonade melken

 

De kinderen krijgen geen limonade, maar zullen zelf de koe moeten melken om een bekertje limonade te vullen. Ouders mogen natuurlijk helpen als het moeilijk is.

 

De houten koeien in de buurt van de EHBO en de koffie tafels zetten. Dan sta je lekker gezellig met zijn allen bij elkaar.

Limonade in de flessen klaar maken. Even meten hoeveel siroop er in moet, zodat het lekker gemakkelijk gaat als je een fles bij moet vullen.

Koffie schenken

Iedereen krijgt gratis koffie of thee en een koekje. Er moet dus altijd genoeg koffie zijn. Als 1 ketel leeg is, dan moet gelijk de volgende weer klaargemaakt worden, want dit duurt ongeveer een uur. Hiernaast staat ook de tafel waar de broodjes, de marshmallows en de aardappelen om te poffen worden uitgereikt. Hier kan steeds gewisseld worden indien gewenst.

Koffie en thee schenken en bijvullen indien nodig. Evt bijspringen bij EHBO, wisselen met Kassa indien nodig en bijspringen bij koe melken. Tafels met broodjes en de tafels waar gegeten wordt, zullen af en toe schoon gemaakt moeten worden.

Voor de rest.

 

Zaterdagmiddag na het eten gaan we beginnen met opbouwen. Handjes zijn dan altijd welkom. Er zal heel wat opgebouwd (tent), neergezet en met tafels e.d. gesleept worden. Niets lukt in 1 keer, maar uiteindelijk lukt het altijd en is het weer beregezellig. Zondag begint de dag om 10 uur. We zullen dus al tussen 8 en 8:30 aanwezig moeten zijn om alle laatste dingen in gereedheid te brengen en nog wat zaken (taken) doorspreken met elkaar.

Om 15 uur is het afgelopen. Als de gasten weg zijn, dan gaan we met zijn allen alles weer opruimen en de dag op een gezellige manier met elkaar afsluiten.

 

Vragen op opmerkingen hoor ik graag.

 

Boer Ton