Voedselbos Parklanden

Het voedselbos

 Een prachtig initiatief op Parklanden!

 

Parklanden heeft altijd ruimte voor goede ideeën. En dat was tegen Bram en Marc niet tegen dovemansoren gezegd. Zij hadden een goed idee voor een voedselbos. Met de boeren van Parklanden in PARK21 om de tafel en zo is het begonnen.

 

Het voedselbos in aanleg!


Het voedselbos, het verhaal...

We kennen allemaal de moestuin, maar een voedselbos is nog iets minder bekend, hoewel het wel in opkomst is. Gelukkig! Een voedselbos wordt aangeplant, heeft vijf verschillende groeilagen en veel verschillende gewassen. Al wordt het aangeplant door mensen, daarna gaat vooral de natuur het werk doen. Door de diversiteit voedt het zichzelf, zorgt het voor evenwicht en kun je – uiteindelijk – het hele jaar door oogsten. Dat is namelijk het idee: eten uit het bos.
Ook in Haarlemmermeer kun je, over een tijdje, eten uit het Voedselbos Parklanden. Het is een samenwerking tussen de boeren van Parklanden in PARK21 en initiatiefnemers Bram van der Kleij en Marc Warmerdam. Vanaf oktober 2021 zitten zij met elkaar om de tafel om de plannen van de tekentafel naar de klei te brengen. Op de eerste plantdag in het voorjaar van 2022 is met de hulp van enthousiaste vrijwilligers een begin gemaakt met maar liefst 600 boompjes en bomen. Belangrijkste taak: een windhaag creëren. Geen overbodige luxe, zo in de polder. 
Nu, voorjaar 2023 begin je langzaam de contouren van het bos te zien. De fruitbomen doen het, er staan frambozen en meerdere soorten bessen, wilgen, walnoot, aardperen, eigenlijk nu al te veel om op te noemen. Alle planten en bomen zijn eetbaar of daar op zijn minst ondersteunend aan. Elk voorjaar en najaar worden er nieuwe planten en bomen geplant, zodat het een echt Voedselbos wordt dat meer eten produceert dan de initiatiefnemers kunnen eten. Dat is moment dat jij ook kunt komen oogsten in het bos. We houden je graag op de hoogte via deze website en via Instagram.

Het idee....

Voor een voedselbos heb je van alles nodig. Spullen, kennis, ruimte en het allerbelangrijkste: positieve energie en durf voor nieuwe ideeën. Hierin hebben de mannen van het voedselbos, Bram en Marc, een mooie samenwerking gevonden met de boeren van Parklanden.

De uitwerking...

Daar komt nog heel wat bij kijken. Agrarische kennis, tijd, geld en vooral inzet. Soms gaat het in een keer goed en soms leer je heel snel dat het anders moet. Maar ondertussen wordt het prachtige ontwerp steeds meer ingevuld en gaat het nog verder ingevuld worden.

Ik wil meer weten...

Lijkt het jouw ook wel wat om mee te pionieren? Wil jij ook meedenken? Met je voetjes en vingers in de klei om er wat van te maken? Neem contact op met Bram, of kijk op Instagram.